dissabte, 11 de juny de 2016

Les casetes varador

Potser una de les coses més característiques de la costa eivissenca són les casetes varador. Es tracta de petites casetes on tradicionalment els pescadors guarden els llaüts i els estris necessaris per sortir a pescar. Al llarg del litoral eivissenc s'estima que hi deu haver unes 1500, uns quants centenars més a Formentera. Algunes d'elles tenen més de 100 anys d'antiguitat i, de vegades, es sorprenent el lloc on poden arribar a estar construïdes i l'enginy empleat per poder accedir-hi quan la seua situació és en algun indret complicat. Inicialment van estar construïdes bàsicament de fusta, amb vigues de savina; amb el decurs del temps van anar entrant en joc altres materials "menys nobles" com els blocs o el formigó. Al llarg del temps aquestes casetes han anat sent construïdes al marge de la legalitat, però sembla que aquests darrers anys ha hagut algun moviment per part dels propietaris i de l'administració de legalitzar la situació. L'administració sembla que donarà una concessió d'ús per un llarg termini i, a canvi, els pescadors hauran d'adaptar la fesomia a l'estil tradicional d'aquestes casetes, retirant materials que fins i tot poden arribar a ser nocius com ara les uralites. Certament aquestes casetes són un tret característic i, fins i tot, identitari de l'illa; segurament molt més que les mansions luxoses construïdes arran de mar que, a més a més, impedeixen en moltes ocassions accedir a llocs de la costa contravenint la legislació vigent.

6 comentaris:

 1. Beautiful photo!
  Erica

  www.fotografiattimidiluce.blogspot.com

  ResponElimina
 2. Normaolment aquest llocs es reciclava la materia que hi havia que en altres temps era ben rústica, avui si fem reciclatge, ho fem amb plàstics i l'aspecte de rusticitat es perd totalment. Personalment aquest llocs m'han agradat, fins i tot si són decadents, trobo que tenen un encant. Una abraçada, Pepet.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tenen el seu encant particular i especialment a Eivissa són la norma. Cal unificar el criteri a l'hora de reformar-los i dignificar-los.

   Elimina
 3. Awesome photo! Lovely tones.
  un abrazo

  ResponElimina