dilluns, 2 de gener del 2012

Il·luminant

Aquesta darrera estada a l'illa m'ha permés fer dues sortides nocturnes amb lluna nova. Una assignatura pendent són les nocturnes en nits sense lluna. Vaig adquirir una super-llinterna i cap a Eivissa que me'n vaig anar.
La primera sortida va ser a Es Niu. A l'hivern hi ha molta menys llum a l'illa que en altres estacions i el trànsit aeri és mínim. La previsió del temps era bona: possibilitat d'algun núvol aillat. La primera foto que pujaré és una de les de prova del principi de la sessió. De prova d'enquadrament i d'enfocament. M'agrada com les darreres llums donen pas a les primeres estrelles. De vegades encara em sorpren el què pot arribar a captar el sensor. Havia arribat quasibé a les fosques al lloc, però la capacitat de captar aquestes darreres llums per part de la màquina és una passada.

Canon 5D MkII amb el canon 24-105 a 28mm
f/4, 30s, ISO 800, trípode i cable disparador. Roques il·luminades amb llinterna.

Quan va arribar la foscor total va començar la sessió de debò. La iluminació amb llinterna em va pareixer bastant complicada. És dificil que quede uniforme i, especialment l'aigua, és molt difícil que quede bé. En aquesta només hi ha llum sobre les roques. Seguiré practicant i intentant millorar. Vaig fer moltes fotos i aquesta és una de les menys dolentes...

 Canon 5D MkII amb el canon 24-105 a 28mm
f/4, 25s, ISO 1600, trípode i cable disparador. Roques il·luminades amb llinterna.

Com a festa final volia fer una llarga expo, ja que, tenint en compte l'orientació, les estrelles dibuixarien un arc de St Martí sobre les pedres. Vaig posar la càmara a treballar i vaig seure tranquil·lament sobre les pedres a mirar la meravella de cel que tenía al damunt. Quan ja portava una estona, de manera inesperada, varen començar a entrar núvols en l'enquadrament que han deixat algunes traces de les estrelles amb "stops". De fet vaig programar 35 minuts d'expo i cap als 20, vist el que hi havia, vaig interrompre el tema. Novament el sensor ha captat una llum que in situ era pràcticament inapreciable: la contaminació lumínica de la diminuta Formentera.

Canon 5D MkII amb el canon 24-105 a 28mm

f/4, 1206s, ISO 200, trípode i cable disparador. Roques il·luminades amb llinterna.

En la següent sessió de nocturnes la llarga exposició també va ser accidentada, però això ja formarà part d'una altra entrada...