divendres, 1 de juliol de 2016

Cap a Ponent

Els "illots de ponent" formen part de la "Reserva Natural des Vedrà, es Vedranell i els Illots de Ponent" a l'illa d'Eivissa. Són un autèntic tresor de fauna marina i terrestre. 
Una de les seves característiques més peculiar és que cada illot té una espècie de sargantana distinta, donada la seva evolució de manera independent en cadascun dels illots. Una mica com les diferents espècies de pinsans que Darwin va trobar a les illes Galápagos i li va dur a el·laborar la Teoria de l'Evolució. Algunes d'aquestes espècies endèmiques i úniques estàn en perill d'extinció i, com és habitual, la mà de l'home està al darrere d'aquest perill. 
Els illots són també refugi i lloc de cria de diferents espècies d'aus marines i disposen d'uns fons marins de molt alta valua. 
A les alçades de l'any que estem segur que aquests illots ja estan patint una considerable pressió "turística". Confiem que les autoritats facen prevaldre les normatives i la gent tinga un mínim de seny a l'hora de complir-les. 6 comentaris:

 1. M'agrada perquè sempre estàs experimentant :-) M'agrada especialment la segona. Darrerament coincidim... i demà publico alguna cosa d'aquest estil. Una abraçada, amic!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Per cert, he llegit que el darrer perill per les sergentanes ha estat l'arribada d'una serp que s'ha introduït mitjançant les oliveres de jardí (pobretes) i que pot acabar amb alguns dels endemismes illencs.

   Elimina
  2. Gràcies Eduard. A les Pitiuses no hi ha hagut serps. D'uns anys ença se n'han estat trobant i, sembla ser, que han arribat sobretot amagades en soques d'olivera procedents de la península. Altres perills poden ser l'arribada de rates a algun petit illot d'aquest (que també ha passat) que poden fer de les sargantanes el seu menjar. Altre problema molt conflictiu que ha hagut darrerament ha estat la eliminació de cabres que s'havien soltat en Es Vedrà i que estaven arrasant endemismes botànics. Com sempre, la mà de l'home al darrere...

   Elimina
 2. Beautiful colors + long exposure + great framing = excellent photos. Bravo!

  ResponElimina