dijous, 9 d’abril del 2015

La cova de Venus

Ja feia molt de temps que tenia previst venir a aquest lloc de la costa occidental eivissenca a fer nocturnes. La cavitat està orientada cap a ponent i, per tant, la contaminació lumínica provinent de la península és important. Per això vaig pensar esperar a pillar un dia amb lluna que apaivagues tota la lluminaria peninsular. I quina millor lluna podía fer aquesta missió que una lluna plena, ben plena, com la de Setmana Santa...
Al cel no hi havia cap núvol i la lluna apretava de valent. Era una nit d'aquelles en que no cal la llinterna per caminar entre les roques de nit. Des de la cavitat es podía gaudir principalment de part de la constelació d'Orió, part de la constelació de Tauro i de la resplendor del planeta Venus a punt de pondre's per l'horitzó. Em va sobtar com, a simple vista, es podía veure el reflexe de Venus sobre el mar malgrat la gran quantitat de llum ambiental que donava el nostre satel·lit. Sabia que Venus era el tercer cos celest més brillant després del Sol i de la Lluna, però em va sobtar la seva "potencia" que es pot apreciar perfectament en la fotografía.
Després he estat buscant informació i he aprés coses interessantíssimes com ara que un dia en Venus dura el mateix que 243 dies de la Terra, que és l'únic planeta del Sistema Solar que gira en el mateix sentit de les manetes del rellotge o que, donada la seva orbita més propera al Sol que la nostra, té fases similars a les de la Lluna. La força de la seva brillantor és deguda a que està cobert d'una espesa capa de núvols que reflecteix més del 70% de la llum solar que rep. De fet a la seva superficie pràcticament no arriba llum del Sol.


12 comentaris:

  1. Je, je, darrerament veig que emmarques les teves imatges, ho dic per l'altra meravella que ens vas mostrar del pont del Montseny ;-)
    La idea és molt guapa i el cel t'ha quedat impressionant, poder hagués estat bo posar una mica de llum amb la part de terra i així evitar aquesta part tant fosca, no?..., ja saps que jo soc dels que il•lumino :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eduard, el tema de l'emmarcat ha estat circumstancial, ja veus...
      Tinc alguna foto amb el mateix enquadrament il·luminada amb la llinterna, però em va convèncer més sense il·luminar. De fet és la foto que tenía pensada. Preferiria que la forma de l'obertura de la cova fos més rectangular, però clar això no es por modificar ;-)

      Elimina
  2. Beautiful composition and framming. I like nice light.

    ResponElimina
  3. Que tal il·luminant amb una llanterna el marc?.
    M´agrada molt.
    Salut.

    ResponElimina
  4. Molt bona, crec que com tu també dius, la "finestra" donaria més joc si fos més allargada i estreta però així a mi m'agrada, tant per la naturalitat com per les llums.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha altres enquadraments que s'adapten millor al format 2x3, però són a costa de perdre cel i, per tant, estrelles :-)
      Salutacions, Pere

      Elimina
  5. Genial Pepet, molt ben vista!
    A més m'agrada molt l'explicació que has donat de les estrelles, les constel.lacions i de Venus. M'encanta quant la part estètica de les imatges van associades amb explucacions científiques. Deformació professional jejeje.
    Una abraçada,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veus, Daniel, la Vikipèdia és una font de sabiduria inesgotable, ja, ja, ja...

      Elimina
  6. Una entrada molt didàcticta, jo també desconeixia aquestes peculiaritats de Venus!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Jordi. Troballes que tens al fotografiar que després et fan aprofundir en alguna curiositat que descobreixes fent fotos ;-)

      Elimina