dilluns, 23 de juliol del 2018

Els altres

Hi ha dos trets diferencials molt marcats entre l'hivern i l'estiu a les Feroe. Un és el color de les illes (dels ocres als verds) i l'altre és l'explosió de vida. A l'hivern tot és solitud i quietud, a l'estiu es produeix una explosió de vida que omple els camps d'ocells, de sorolls, de sorpreses... S'estima que a l'estiu hi ha aproximadament uns dos milions de parelles reproductores a les illes, apart d'un número indefinit d'ocells de pas. S'han censat fins a 305 espècies diferents a Feroe, de les quals unes 110 son visitants regulars o habituals. Així que, tot i que Mykines és la reina sens cap mena de dubte, al llarg de totes les illes es poden anar veient ocells constantment. 
Vàrem recórrer les illes, amb els prismàtics en una mà, la càmera en l'altra i la guia d'ocells damunt del cap, fent frenades enmig de la carretera quan veiem alguna cosa moure's. El meu fill Jordi (10 anys) és un màquina en la identificació i hem arribat a albirar 31 espècies diferents, moltes de les quals les hem pogut observar de molt a prop i fotografiar-les.
A continuació, en aquesta llarga entrada, pujaré les fotos decents que vaig aconseguir d'algunes d'aquestes espècies. 

La garsa de mar
La primera garsa que veus és emocionant, les 4 següents xules, però quan ja vas per un o dos centenars ja no els pares ni atenció... Són molt abundants i es troben a tot arreu. Es considerada l'ocell nacional de les Feroe i la seva arribada, cap al Març, anuncia el començament de la primavera any rere any.




Polit cantaire
Molt fàcil de veure també, amb el seu cant inconfusible és més fàcil trobar-lo pel so que emet que per veure'l.



Oca vulgar
Desenes i desenes d'oques pasturen els camps a les Feroe. En la foto dos jovenets descansant.


Els eider
Sempre fugissers i desconfiats. No vaig poder fotografiar-ne cap que no sortís d'esquena. Allà on hi havia sempre trobaves alguna mare curosa de la seva prole. 



Bec de serra mitja 
Un dels que més il·lusió ens feia veure pel seu peculiar "look". Vàrem tindre l'oportunitat de veure aquesta parella que va fugir ràpidament davant la nostra presència. 


gavià argentat
En la foto una mare que havia tret a passejar el seu jove.


Gavina de tres dits
Fotografia feta des del vaixell mentre les gavines ens regalaven els seus vols acrobàtics. Un plaer per a la vista.


fulmar
Aquesta gavineta és molt abundant, sembla que és l'ocell més nombrós a Feroe.



Els mascarells
Només hi ha una colònia estable a Feroe a l'illa de Mykines. És un espectacle veure'ls passar constantment des de dalt del penya-segat anant a pescar.



Xatrac àrtic
Visibles al llarg de totes les illes. L'exemplar de la foto el vàrem fotografia a Mykines, mentre empaitava els frarets per agafar el peixet que portaven per els seus pollets. En la primera foto es pot veure el botí.



Somorgollaire alablanc
En vàrem veure uns quants, més que dels somorgollaires comuns que són més freqüents com el seu nom indica. Potser un dels meus ocells preferits dels que vàrem observar. Aquest exemplar ens va deixar estar molt a prop seu.



Grua europea
L'últim dia a les illes vàrem tenir la sort de trobar un ocell que és accidental veure'l allà: una grua europea. És un ocell no nidificant allà i va ser una autèntica fortuna poder-lo gaudir una bona estona.


Cap d'olla d'aleta curta (balena pilot)
Tot i que no és cap ocell vàrem poder observar una parella d'exemplars passejant per un fiord. També va ser una troballa inesperada i certament emocionant.


2 comentaris:

  1. Brutaaal! Em fas molta enveja per dues coses, no per tres, la primera perquè has fet aquest viatge amb el Jordi i haver compartit el treball de identificació és una passada (jo ara ho faig amb els nebot i gaudeixo més que fent fotos, els altres dos són la foto del marcarell, crec que és de concurs i les dues dels xatracs, que són de concurs i a més de premi. Molta enveja i molt sana! Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament el millor ha estat veure el nen gaudint amb aquesta activitat. Les fotos ha sigut un tema secundari. Gracies per passar ;.)

      Elimina