dimarts, 23 de setembre del 2014

Tagomago

Tagomago és un illot al Nord-Est d'Eivissa. Per la seva situació i el seu perfil característic dona molt de joc fotogràficament en sortides de Sol i de Lluna. De fet ja us l'he portat a aquest bloc en moltes ocassions. Per exemple en aquestes dues mostres: una i dues.
Com tots els illots que envolten Eivissa, Tagomago hauria de ser un lloc pel qual s'hauria de tenir especial cura. És lloc de nidificació d'aus marines i està envoltada d'uns fons marins d'indubtable valua. Per tant presenta un frágil equilibri ecològic que cal preservar per les futures generacions.
Als anys 80 ja va ser font d'una important polémica quan les autoritats vàren permetre la construcció d'un habitatge en la seva superficie. Tot això després d'un fosc embolic sobre la propietat d'aquesta petita illa i que la va posar en mans d'empreses d'origen alemany.
En l'actualitat l'illa és "propietat" d'un especulador immobiliari alemany que està emparellat amb una coneguda i "trasnochada vedette" votant del PP. A poc que busqueu per internet trobareu que l'illa es promociona amb el lema: "Alquila tu isla privada". L'habitatge dels anys 80 a esdevingut una mansió de luxe sobre la qual han sortit glamurosos reportatges en la revista Hola. Pel mòdic preu de entre 100000 i 250000 euros podeu llogar tota l'illa durant una setmana i fer en ella el que vos rote, gaudint d'un servei d'helicòpter privat per si l'illot se vos queda petit i voleu anar a fer un tomb per Eivissa. Coneguts futbolistes i no tan coneguts "empresaris" rusos han gaudit de festes multitudinàries en aquest lloc.
A diferencia dels anys 80 en l'actualitat l'illot és Àrea Natural d´Especial Interès (ANEI) per part del Govern balear, és zona de protecció per la llei de costes, és Lloc d´Interès Comunitari (LIC) i Zona d´Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) per la Unió Europea, també el pla territorial del Consell el protegeix.  Malgrat totes aquestes proteccions el "propietari" (para chulo mi pirulo) ha anat fent noves construccions sense cap permís ni llicència amb el silenci de les autoritats.
Eivissa: l'illa que no va saber trovar el seu model turístic. I es que no sé que em repugna més, el turisme "low cost" de discoteca i pastilles o el de guant blanc, caviar i "Beach Club". El que sí que està clar és quin partit polític ha permés totes aquestes barbaritats i com molts militants seus (ex-ministres terratinents inclosos) han tret profit econòmic personal. El problema és el de sempre: continúen guanyany i amb majoria absoluta...
Des d'aquest humil bloc vull enviar tot el meu suport als grups ecologistes i la gent que s'està movent per lluitar contra la barbarie, en aquest i en molts altres casos similars.
Per si en voleu saber més.

f/8, 1/13s, ISO 400, degradat neutre de 2 passos