dissabte, 14 de gener del 2017

Cosins germans, o germans

Aquestes darreres festes nadalenques, després de passar uns dies a la meuna ciutat natal de València, vàrem acabar recalant uns dies més per les Terres de l'Ebre. Visitar l'Albufera i visitar pocs dies després el Delta de l'Ebre et fa paleses les grans semblances que existeixen entre ambós paisatges. De fet allà pel segle XIX quan es va començar a aprofitar agrícolament el Delta molta gent del Sud es va traslladar davant les oportunitats que s'obríen en aquest territori aleshores verge. Algú de fora podria fàcilment pensar que les fotos de l'entrada són de l'Albufera; o que les fotos de l'anterior entrada són del Delta. 
Així i tot la solució de continuïtat en el territori va molt més enllà d'una imaginària línia pel Riu Sènia. Lo parlar de la gent, la fesomia dels pobles i les cases de camp, els conreus, la vegetació... Són tot elements indicadors què malgrat haver creuat una "frontera" ens trobem davant pobles cosins germans o potser, fins i tot, germans. Això sí, també és clar que no germans bessons... 




10 comentaris:

  1. I el conteu de l,arròs va portar gent de Valencia i les terres de l,Ebre fins l,Empordà, fins i tot a dia d,avui la relació és molt estreta. Hi ha paraules a l,Empordà que tenen l,origen o han estat portades des del sud, com ara és l,eixida i moltes altres intercanvis culturals. Per cet, vols dir que no vàrem coincidir? Amb el que si que vam coincidir va ser amb la primera foto, és el mateix lloc :-) Una abraçada, amic

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Eduard, recorde que ja em vares explicar com els valencians havien portat també el conreu de l'arròs a l'Emporda.
      No vàrem coincidir per una setmana de diferència més o menys :-)

      Elimina
  2. Molt guapes.
    En efecte podrien pasar per paisatges de l´Albufera.
    Uns paisatges peciosos.
    Salut amic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot i que cada lloc també té les seues peculiaritats i trets diferencials. Això sí, tant l'Albufera com el Delta són espais preciosos que cal cuidar.

      Elimina
  3. No soc cap gran coneixedor de cap dels dos llocs però diria que les fotos son de lo Delta ;-)

    ResponElimina
  4. Em fa molt goig la primera, em sembla una delícia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Chabier. Res a veure amb els teus paisatges habituals, eh?

      Elimina